Ο πληθωρισμός που εισάγεται απο τις ΗΠΑ υποχρεώνει την ΕΚΤ σε αυξήσεις επιτοκίων πράγμα που δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των ήδη υπαρχόντων δανείων στον ιδιωτικό τομέα .Οι επισφάλειες των τραπεζών σε αυτό το θέμα αγγίζουν το 15%. Ειδικά τώρα που η ΕΚΤ σταματά την παροχή ρευστότητας το ζήτημα προστίθεται σε εκείνο της αγοράς παραγώγων. Το ιδιωτικό χρέος θα είναι τελικά πρόβλημα ,και όχι μόνο της Ελλάδας ,κάτι που ήδη βλέπουν οι αγορές .
banksnews:"Η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μπορεί να μην προχωρά, αλλά το ιδιωτικό χρέος αναδιαρθρώνεται με ταχείς ρυθμούς: ήδη ένα στα πέντε δάνεια είχαν περάσει σε κάποιας μορφής ρύθμισης στο τέλος του 2010, ενώ οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους θα καλύψουν το ένα τρίτο των συνολικών δανείων
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές μια απομόχλευση με ρυθμούς ταχύτερους από το προβλεπόμενο θα είχε σίγουρα αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις. Δηλαδή, αν μειωνόταν η ρευστότητα από τις τράπεζες με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αυτό θα έκανε πολύ δυσκολότερη την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και θα ασκούνταν νέες δημοσιονομικές πιέσεις, λόγω της συγκράτησης των εσόδων. Με τη σειρά τους, αυτές οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις θα επιδείνωναν την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο τη μείωση των πιστώσεων και ανοίγοντας ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο".
"η συρρίκνωση των πιστώσεων θεωρείται ως μια «εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία τραπεζικής απομόχλευσης», δηλαδή μείωσης των πιστώσεων από τις τράπεζες, και τοποθετείται ανάμεσα στους σοβαρότερους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος."σημ."the possibility of a liquidity crisis for a government that doesn’t have its own currency" γράφει σε ένα έγγραφο του ο
Paul de Grauwe όπου συγρίνονται οι περιπτώσεις της Ισπανίας και του Ην.Βασιλείου. Ο Μάρτιν Γούλφ εδώ καταλήγει επίσης : "Η Ευρωζώνη είναι εγγενώς εύθραυστη, η ιδιότητα του μέλους μιας νομισματικής ένωσης καθιστά μια χώρα φορολογικά εύθραυστη.Τα μέλη δεν είναι κυρίαρχα κράτη."
1 σχόλιο:
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=290116&nt=108&lang=1
Δημοσίευση σχολίου