11 Απρ 2011

δυό κομμάτια


afoe : "Anyone who sees this as a virtue must ask themselves whether Germany’s export successes would have been possible if other countries had behaved as “virtuously” as we have. It says a lot about the level of the debate that such simple and fundamental insights are apparently difficult to get across in Berlin."

"Το ευρώ,πάσχει από έλλειψη στήριξης των πολιτικών θεσμών που μπορούν να ασκήσουν μια  ευρύτερη μακροοικονομική πολιτική " Two Pieces on Europe εδώ

Πρέπει να έχουν μπερδευτεί όλοι πιά.Δεν μπορεί κανένας να πληρώνει τέτοιους τόκους και να επενδύει ταυτόχρονα.Είτε το ονομάσουνε οικειοθελή συννενόηση είτε επιμήκυνση είτε αναδιάρθρωση είτε haircut είτε ...εξτένσιονς,οι αγορές δεν πρόκειται να αφήσουν τα σπρέντ και CDS (το CDS στις 1025 μονάδες βάσης ενώ τα spreads στις 928 μονάδες βάσης) να πέσουν.Δεν βλέπουν την Ελλάδα σαν πρόβλημα,αλλά σαν μέρος του προβλήματος της ΕΕ.Μιας νομισματικής ένωσης που ούτε κοινό ομόλογο δεν νομιμοποιείται ακόμα να εκδώσει.Μιάς ένωσης όπου πλεονασματικοί και ελλειμματικοί έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, όπου ένα απλό εργαλείο νομισματικής πολιτικής ,η αύξηση των επιτοκίων,είναι ζωή για τους μισούς και θάνατος για τους υπόλοιπους.Όπου οι  μισοί επιδοτούν την εργασία και την παραγωγή των υπολοίπων για να την κάνουν ακριβή και να μην τους ανταγωνίζεται. Ναι σύμφωνοι,εμάς τους ιθαγενείς, που μας δίνουν χάντρες και καθρεφτάκια...

9 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Εάν εμείς και άλλοι στην "Ευρώπη" είμαστε σωστοί, θα είχαμε λιγότερα προβλήματα και η Γερμανία μικρότερους τζίρους και κέρδη από το 1996 μέχρι σήμερα.

Όχι μόνο μας παραμύθιασαν (φταίμε) αλλά μας λάδωσαν (πάλι φταίμε) για να είμαστε εδώ που είμαστε.

Ζάχαρη είπε...

Πολυπλοκη κατασταση.
Η ευθυνη αναζητειται κυριως στην στιγμη που ψηφιζουμε.
Καλα αυτοι που ειναι συνενοχοι,εδω βλεπουμε να εχει γεμισει ο τοπος κοροιδα.Και καταθλιπτικους.
Ακομα να δουμε τους μετεμφυλιακους μας φοβους καταφατσα.Αυτή η θλιψη ειναι ότι πρεπει για την ρουσφετολατρεια,το "αφου δεν γινεται τιποτα"...το ειπε καλυτερα ο Ραμφος (παει και αυτος).
Αλλα ο δυνατος εχει τον τροπο να επιβαλλει την θεληση του-νομοθεσια το λενε.

geokalp είπε...

νομίζω στο άφησα σχόλιο και κάπου αλλού: δείχνει έντονα ότι πλέον ο (τελικός) στόχος είναι το νόμισμα...
το ποιος θα ωφεληθεί είναι δεδομένο...

αλλά επειδή αυτό μπορεί να μοιάζει με θεωρία συν. κλπ... ας σημειώσω το πιο σίγουρο:
καθώς ήταν πολύ δύσκολα αυτά τα κωλοκριτήρια του Μάαστριχτ, ΟΛΟΙ, για να τα πιάσουν έκλεψαν
μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν και οι "επενδυτικές" τράπεζες ως "λογιστές"...
αυτές όμως δεν ..ξέχασαν, και τώρα αφού γνωρίζουν μέχρι που φτάνει το πρόβλημα, κερδοσκοπούν από το δεδομένο inside info που νόμιμα κατέχουν...
και αντί οι ιθύνοντες να κάτσουν να αναγνωρίσουν τις όποιες ευθύνες υπάρχουν και να λύσουν το πρόβλημα μια κι έξω, έχουμε το καράβι να συνεχίζει προς τα ..βράχια...
στο ενδιάμεσο, για κάθε μία τρύπα που κλείνει ανοίγουν δύο άλλες...

Ζάχαρη είπε...

@geokalp
ναι βεβαια το νομισμα και το γενικο ανακατεμα που βρηκε την Αμερικη χαλια με τις τραπεζες αλλα και εμας στην ΕΕ φλου.

Ομως πιστευω οτι αν εμεις ειμαστε ο Δουρειος Ιππος σε ολο αυτο,η Γερμανια ειναι η Αχιλλειος πτερνα για την Ευρωζωνη.
Ειναι με καποιο τροπο συνδεδεμενη με τις ΗΠΑ.Τοσο οσο θελουν αυτες.

Η Κινα πηρε την θεση μας στην περιοχη μας ε;

Ανώνυμος είπε...

it takes two to tango

Ανώνυμος είπε...

Το ευρώ ενσωματώνει μερικώς τις βασικές σοσιαλιστικές αρχές περί του χρήματος.
Έχοντας υποκαταστήσει τα Εθνικά νομίσματα της αστικής κοινωνίας, εμπεριέχει τα χαρακτηριστικά του σοσιαλιστικού χρήματος. Κατάργησε τους διαχωρισμούς και τις ανταγωνιστικές σχέσεις που υπήρχαν πριν την εισαγωγή του.
Εκφράζει το ειδικό γενικό ισοδύναμο, αφού δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ μέτρου αξίας και μέσου κυκλοφορίας και πάνω του αποτυπώνονται οι ιδιοτυπίες της εμπορευματικής παραγωγής της ΕΕ.
Έφερε πιο κοντά τις τάξεις των εργατών και χωρικών, προς τα κάτω βέβαια, αλλά απομένει η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας για να χρησιμοποιηθεί ενεργητικά.
Το ευρώ είναι καταδικασμένο να πεθάνει και θα πεθάνει γιατί σε λίγο καιρό η αμοιβή για την εργασία θα γίνεται μόνο με την προϋπόθεση απαραίτητης κοινωνικής εργασίας (για να εκφράζεται στην αξία του νομίσματος).
Ακόμη καλύτερα θα ήταν να καταργηθεί σε φυσική μορφή ώστε να ολοκληρωθεί ο Σοσιαλισμός και να ταυτίζεται με την έννοια της αφηρημένης εργασίας.

Orestios

Ζάχαρη είπε...

Ορεστιε
το ευρω εγινε κυριως,για διευκολυνση γερμανικη.
Ομως νομιζω οτι τα νομισματα εχουν δρομο ακομα.

Ανώνυμος είπε...

Άν τυπώσει η ΕΚΤ χρήμα και αγοράσει 180δισ ελληνικά ομόλογα και μετά τα διαγράψει το πολύ-πολύ να φάμε λίγο πληθωρισμό και υποτίμηση του ευρώ.Ποιός είπε όχι;

Ζάχαρη είπε...

Οι Αμερικανοι...