22 Ιαν 2011

στο βάθος

Ερώτημα σε μελλοθάνατους...Θάνατος απο αποπληθωρισμό ή θάνατος απο πληθωρισμό;

Agricultural commodities index

Εκτός από την κερδοσκοπία ,την αύξηση της ζήτησης και τον κακό (;) καιρό,ο δείκτης για τα αγροτικά προιόντα εκτινάχτηκε μετά τις ανακοινώσεις για QE απο την Fed. Τυχαίο; Πάντως και απο την χειραγώγηση της πείνας υπάρχουν κέρδη εδώ Δέν είναι τυχαίο άλλωστε που απο παλιά,οι ισχυροί χρησιμοποιούσανε την πείνα για να υποτάξουν λαούς.Εξαρτάται βέβαια πόσο καιρό πεινάς...

Α, ο Jim Rogers στο BBC είπε: "best way to invest in Asia in my view is to buy commodities because they don't have enough."

Και προσθέτω:If it's in your hands, then it's not in their mouths. How does that feed them?

7 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Από το φθινόπωρο του 2008 φάνηκε (και έχει γραφτεί στο αντινιουζ -- και αλλού είμαι σίγουρος) ότι έχουμε μπει σε νέα φάση της Ιστορίας. Το κραχ εκείνο και η τρομακτική ρευστότητα που μπήκε στο σύστημα δεν έχει δείξει ακόμα τις συνέπειές του.

Το ερωτημα σου έχει απάντηση

Και από αποπληθωρισμό (ύφεση)
και από πληρωρισμό (ακριβά τα real assets)

Το κλειδί το κρατάει η Κίνα. Αν το παίξει "Γερμανός επιδρομέας" , όπως η αλητεία στην Γερμανία, θα υπάρχει πρόβλημα. Αλλά η Κίνα εξαρτάται από το εμπόριο με την Δύση. Η Γερμανία νομίζει ότι ΔΕΝ εξαρτάται. Και στο μονομανές χόμπυ μου του τελυταίου 9μήνου στοιχηματίζω ότι όλη η Πρασινάδα στον Δυτικό κόσμο είναι πίσω από την αυτοπεποίθηση αυτή περί ΜΗ εξάρτησης (πουλάει σωτηρία από αμαρτίες του κάρβουνου).

Οι μέν Κινέζοι το έχουν πιάσει και απαντούν με πολλά αιολικά για ...εξαγωγή. Τσακάλι ο Κινέζος.

Στην Αμερική (άκου με τι ασχολούμαι) οι Δημοκρατικοί ή έχουν πουληθεί, ή έχουν αλωθεί από τα σοσιαλιστικά τους κατάλοιπα ή και τα δύο. Αλλά νομίζω ότι μια παρτίδα "δεξιών" στην Αμερική το έχει πιάσει το παιχνίδι που παίζεται. Και οι λιμπερτάριανς.

Η Γερμανογενής προπαγάνδα θα αρχίσει να ψιθυρίζει "όλοι μαζί ενάντια στην κιτρινη απειλή" αυτό θα είναι το νέο τροπάρι.

Έχουμε δρόμο ακόμα...

Ζάχαρη είπε...

Αναλυτικοτατος.Αυτη η επανασταση του γιασεμιου και τα σημερινα στην Αλγερια,πολυ δυτικοφιλα φαινονται,και πρεπει να εχουν ανησυχισει τους εμιρηδες.Εχουν σχεση με την ενεργεια και τα πετρελαια σιγουρα...τοση σιωπη.

Ζάχαρη είπε...

Σε ενα αρθρο του ο Robert Fisk που ξερει αναρωτιεται αν ειναι το τελος των δικτατορων στον αραβικο κοσμο.Ισως οι δυτικοι θελουν πιο κοσμικα κρατη στην Β.Αφρικη με την ηλιοφανεια.

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/the-brutal-truth-about-tunisia-2186287.html
και
http://www.project-syndicate.org/commentary/mtlili1/English

Οι κινεζοι παιζουν πιο κατω στην Αφρικη.

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx
έχεις δίκιο για τα real assets οταν η ζήτηση είναι απότομα μεγάλη ανεβαίνουν δυσανάλογα.Ένα πρόβλημα για τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι απλά πληθωρισμός. Είναι υπερπληθωρισμός

Ζάχαρη είπε...

γεια σου Ορεστιε
σε μερικα μερη οντως γραφουν τις τιμες με κιμωλια για να τις σβηνουν ευκολα επειδη ανεβαινουν γρηγορα.Αυτο ειναι υπερπληθωρισμος.Οχι ακομα παντου.Το ζητημα για μενα ειναι οτι εχει χαθει η ισορροπια και θα χαθει και η αξιοπρεπεια.Μεχρι να εχουν αναγκη παλι απο καταναλωτες.

Ανώνυμος είπε...

Ζάχαρη, πήγαινε να δείς πόσο γρήγορα αλλάζουν οι τιμές στα ράφια των σούπερμάρκετς.
Όταν έχεις μείωση εισοδημάτων μεγαλύτερη του 20%, πληθωρισμό (με δημιουργική λογιστική) στο 6%, τρομακτική ρευστότητα στο σύστημα, τότε μήξπως έχεις τεχνητό υπερπληθωρισμό???
Το μόνο που απομένει είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στο νόμισμα, αλλά τί εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε κάτι που φεύγει σαν νερό?