27 Σεπ 2010

μαζί

the unknown Bruegel

Στην συζήτηση ποιός έφαγε τα λεφτά μαζί με ποιόν, που γίνεται πάνω στον πανικό (ξεκατίνιασμα), μερικά πράγματα πρέπει να αναφερθούν...
"Τα ταμεία από την μιά δεν έχουν να καταβάλουν συντάξεις και εφάπαξ και από την άλλη στην περιουσία τους βασίζεται η κυβέρνηση για να διαμορφώσει τον δημόσιο τραπεζικό πυλώνα.
Τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζεται να έχουν (στις 31 Δεκεμβρίου 2009) περιουσία 32 δισ.ευρώ. Ομως:
... Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 8,5 δισ.ευρώ δεν μπορούν,αν παραστεί ανάγκη, να ρευστοποιηθούν προκειμένου να πληρώσουν συντάξεις.Ο λόγος είναι ότι τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά έως και 25% χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας τους.Και ίσως αυτή η λογιστική ζημιά να διατηρηθεί και κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια και σαφώς έως ότου η χώρα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.Όλα αυτά με το δεδομένο (δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών) ότι δεν θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές κάποια μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους (το γνωστό «κούρεμα») και ότι τα ομόλογα θα πληρωθούν στο ακέραιο ή θα ανανεωθούν με μη υποχρεωτικό τρόπο (επιμήκυνση του χρέους) κατά τη λήξη τους.
...Την ίδια στιγμή από τα δομημένα ομόλογα,σκάνδαλο για το οποίο διεξάγονται δύο έρευνες τόση στη Δικαιοσύνη όσο στη Βουλή, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν το 30% του αρχικού κεφαλαίου (700 εκατ. ευρώ)."   περισσότερα enet 

Ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας (και ο διορισμός προέδρου της τράπεζας από την κυβέρνηση) στηρίζεται στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων που ελέγχουν σχεδόν το 18% των μετοχών.

σημ.μαζί   επίσης
.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr/?p=63524