Αυτό που γράφει σήμερα το Βήμα "τέρμα η εποχή με τα Armani" ακούγεται θλιβερά εγωιστικό.Πόσοι απο όσους πληρώνουν την κρίση καταφέρανε να αγοράσουν κάτι τέτοιο;
Άν και υπάρχει ήδη η γνώμη του Κρούγκμαν "there’s a school of thought which says that deficits are never a problem, as long as a country can issue its own currency. The most prominent advocate of this view is probably Jamie Galbraith, but he’s not alone."και η σύγκριση είναι δύσκολη (τουλάχιστο...) και μιά άλλη άποψη απο άτομα εκ των έσω,είναι εδώ Ο Ρόμπερτ Ράιχ, υπουργός Εργασίας επί Μπιλ Κλίντον,αναπτύσσει μια διαφορετική προσέγγιση στο περιοδικό Nation. Η κυριότερη, δομική αιτία της κρίσης, λέει ο Ράιχ, βρίσκεται στις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ραγουράμ Ρατζάν. Σε πρόσφατο βιβλίο του, θεωρεί τη συμπίεση των μισθών, προς όφελος των κερδών, ως ένα από τα πιο επικίνδυνα «ενεργά ρήγματα της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από κάθε δολάριο αύξησης του εθνικού εισοδήματος που προέκυψε ανάμεσα στο 1976 και το 2007, τα 58 σεντς πήγαν στο 1% των πλουσιότερων νοικοκυριών».
Αμφότεροι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών μέσω της τραπεζικής πίστης ήταν το αναγκαίο υποκατάστατο των ακρωτηριασμένων μισθών, ώστε να συντηρηθεί η κατανάλωση και να μην καταρρεύσει το σύστημα.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι χρηματοπιστωτικές «φούσκες» ήταν το σύμπτωμα, ενώ το κρυμμένο μυστικό της κρίσης βρίσκεται στην υπερεκμετάλλευση. Σε μια αποστροφή που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γραφτεί και για την Ελλάδα, ο Ράιχ λέει:
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο τυπικός Αμερικανός ξόδευε πέραν των δυνατοτήτων του. Ηταν ότι οι δυνατότητές του δεν αναπτύσσονταν όσο θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αναπτυχθούν, βάσει της αυξανόμενης παραγωγικότητας της οικονομίας».
8 σχόλια:
δεν ξέρω εάν πέτυχες προσφάτως σε καμιά τηβιόλα τη Δελιβάνη: έχει την ίδια άποψη!
"Η κυριότερη, δομική αιτία της κρίσης, λέει ο Ράιχ, βρίσκεται στις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες."
λογικό είναι βέβαια να συμβαίνει αυτό καθώς είναι καθαρή κεϋνσιανή
Χα,χα το επιθετο σκιζει...την ειχα καθηγητρια,εγραφε και στον Ριζοσπαστη θυμαμαι.Οτι λαχει.Τι τραβαει και ο καυμενος ο Κευνς.
καλημερα
Αυτα η καθηγητρια τα ελεγε περιπου και το 81 στο 'αναλυση της ελληνικης οικονομιας'
ανωνυμε ναι,για τις ανελαστικες δομες κτλ...ανελαστικοι ειναι κι οι ιδιοι ομως για αυτο δεν προχωρα τιποτα.
και ..που τα θυμίζεις ,,την εξαγριώνεις ..
Με άλλα λόγια, χώρα που εκδίδει δικό της νόμισμα δεν πτωχεύει, με την προϋπόθεση να διατηρείται ακέραια η παραγωγική της βάση και να αναπτύσσεται προς τις σωστές κατευθύνσεις.
Οι Αμερικάνοι μετακόμισαν την παραγωγή στην Κίνα. Από που θα ερχόταν η ανάπτυξη για το μέσο Αμερικανό ώστε να μπορέσει να αναπτύξει τις δυνατότητές του να παράξει. Και σκέψου ότι μιλάμε για τη χώρα της υψηλής τεχνολογίας. Το ίδιο φυσικά έπαθε και η Ευρώπη.
Όταν σου φεύγουν τα εργοστάσια και η παραγωγή, η μόνη διέξοδος είναι να αναπτύξεις ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ υψηλή τεχνολογία για να φτιάξεις καινούργια παραγωγική βάση.
Αυτό με τη σειρά του απαιτεί εξαιρετικά υψηλές δαπάνες για R&D.
Για την Ελλάδα τι να συζητήσουμε.
Μηδενική παραγωγή, στροφή στις ψευτουπηρεσίες, όχι σε υπηρεσίες που απαιτούν τεχνολογία αιχμής [π.χ. διαστημική τεχνολογία, νανοτεχνολογία, ιατρική τεχνολογία].
Τα ελάχιστα κονδύλια για την παιδεία, τα μέγιστα για την άμυνα.
Το τελευταίο αυτό μίγμα είναι καταθλιπτικό...
Διαρροή εγκεφάλων, προσέλκυση μαφιόζων από όλο το πρώην ανατολικό μπλοκ, τα βαλκάνια και τη Μ.Ανατολή.
Μια νησιωτική χώρα που περιβρέχεται από θάλασσα στα 3/4 θέλει ηγέτη με αστικό τσαγανό για να μην μεταβληθεί σε μήτρα της διεθνούς μαφίας.
Αυτό συμβαίνει στη χώρα καθολικά από το 2000, σε λανθάνουσα κατάσταση από τη δεκαετία του '90. Για πιο πριν δεν έχω σαφή εικόνα. Άλλες οι προσλαμβάνουσες της σπουδαστικής ζωής άλλες της επαγγελματικής.
Είμαστε λίγοι και είμαστε μόνοι μας. Και σαν έθνος μόνοι μας, και σαν διαμορφωμένη τάση στην κοινωνία μόνοι μας, και σα μονάδες ολομόναχοι.
@αλλενάκι
και εμείς έχουμε ...θαυμάσιες προτάσεις ..τουλάχιστον συνεχίζουμε ..αστήριχτες εμπνεύσεις έχουν.. χιχχιι
ΜΟΝΑΔΑ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καλαμπόκι δρομολογεί η Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.
Η επένδυση, που αναμένεται να ξεπεράσει –όπως υπολογίζεται– σε κόστος τα 7 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί στην...περιοχή Πυργετού και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο, το οποίο με τη σειρά του θα παράγεται από ενσώματα καλαμποκιού. Πρόκειται για την πρώτη επενδυτική επιχείρηση της νέας διοίκησης της συνεταιριστικής οργάνωσης στον τομέα της ενέργειας σε συνεργασία με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο των Αθηνών. Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να δώσει ευρύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα λυθεί και το πρόβλημα της απορρόφησης των καλαμποκιών ενώ θα προκύψουν τη δυσμενή αυτή περίοδο αρκετές νέες θέσεις εργασίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή Πυργετού, όπου θα κατασκευαστεί η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παράγονται 10.000 τόνοι καλαμποκιού και, όπως υπολογίζεται, η νέα μονάδα θα χρειαστεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περί τους 6.000 τόνους.
Στην Ελλαδα οι αναδιανομες που γινοτανε (προχειρα) μεχρι το 80 σπρωχνανε τουλαχιστο λεφτα στο πολυ κοσμο,βλ.αντιπαροχη.Μετα ολα τα λεφτα πηγανε σε μερικους και οι υπολοιποι χρεωνοντουσαν ολο και πιο πολυ.Ανισοτητα νομιζω.
Ελεγχοντας την εργασια (για να κυκλοφορει το κεφαλαιο σου) πρεπει να δωσεις δανεικα για να κρατησεις την ζητηση και την καταναλωση ψηλα.Ψευτικα εισοδηματα,απληστιας.
Δημοσίευση σχολίου