14 Ιουν 2010

Βασιλεία ΙΙΙ

Ray Meztker

FTcom
H ανάπτυξη στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία θα περιοριστεί κατά 3% από φέτος έως και το 2015 εάν οι τρέχουσες προτάσεις για πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τα αποθεματικά τους και τα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας προχωρήσουν χωρίς καμία αλλαγή, όπως τόνισε κορυφαία ένωση τραπεζών.
Αποτέλεσμα 9,7 εκατ. θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε αυτές τις χώρες να χαθούν, όπως προέβλεψε το Institute of International Finance (IΙF) σε σύνοδό του στη Βιέννη.

Η εν λόγω ένωση χρηματοοικονομικών ομίλων ασκεί ισχυρές πιέσεις στην Τραπεζική Επιτροπή της Βασιλείας προκειμένου να υπάρξει αλλαγή ή έστω καθυστέρηση των προτάσεων -που είναι γνωστές ως Βασιλεία ΙΙΙ- τις οποίες τα μέλη της επιτροπής θα αρχίσουν να εξετάζουν αργότερα φέτος.
Σύμφωνα με το IIF, η ευρωζώνη θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα, με την ανάπτυξη να μειώνεται κατά 0,9% ανά έτος, δηλαδή το ΑΕΠ της περιοχής θα χάσει περί τα 920 δισ. δολάρια από την αξία του ή το 4,3% έως το 2015. Οι ΗΠΑ θα «δουν» συνολική υποχώρηση κατά 2,6% ή 951 δισ. δολάρια και η Ιαπωνία κατά 1,9% ή 130 δισ. δολάρια. Το IIF δεν εξέτασε τις επιπτώσεις στη Βρετανία ή στην Ελβετία....
Η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία προτείνει τα στάνταρντ ελέγχου τα οποία κατόπιν εφαρμόζονται από τις εθνικές αρχές, έχει ζητήσει «σφιχτότερο» έλεγχο στο τι μπορεί να περιλαμβάνεται προκειμένου να «εξαχθεί» ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ζητά οι τράπεζες να διατηρούν συγκεκριμένα αποθεματικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε βραχυχρόνιες κρίσεις στις αγορές και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον δανεισμό ...
Βάσει έρευνας του IIF, οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν 700 δισ. δολάρια και να δανειστούν περί τα 5,4 τρισ. δολάρια προκειμένου να «καλύψουν» τους νέους κανονισμούς στο διάστημα 2010-15.
Οι υπουργοί Οικονομίας του G20, που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εμφανίστηκαν υπέρ της πιθανότητας να καθυστερήσει η εφαρμογή των νέων κανόνων.
.............
Από την άλλη Κατά κύματα προσφεύγουν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων τους –  Μαζικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού των εταιρειών, καθώς επιχειρήσεις και τράπεζες συμφωνούν στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά και σε αρκετές άλλες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων, που σηκώνουν… πολύ κουβέντα.

... («κρύψιμο επισφαλειών κάτω από το χαλί»!!!)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1830199

Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες παραμένουν οι περισσότερο εκτεθειμένες στις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, κατέχοντας σχεδόν 958 δισ. δολάρια χρέους από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Το ανωτέρω ποσό αναλογεί στο 61% της συνολικής έκθεσης των διεθνών τραπεζών στην ευρωζώνη, που ανερχόταν στα 1,58 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2009. Εν τω μεταξύ, στις τράπεζες της ευρωζώνης αναλογούν περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής έκθεσης των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων στις τέσσερις αυτές χώρες.

Σύμφωνα με την BIS, από τη συνολική έκθεση των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών, περίπου 174 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια προς κυβερνήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά δάνεια προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

αμμοδύτης είπε...

εγω υποψιάζομαι ότι θα χαλαρώσουν σιωπηλά και διακριτικά τα κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν οι τράπεζες με τα ισχύοντα λογιστικά πρότυπα, πολλά από τα "πάγιά" τους είναι απομειωμένα, αλλά ποιος τολμάει να το πει.

Ζάχαρη είπε...

αμμοδυτη,αλλωστε οι δικες μας εμμεσα εχουν κρατικοποιηθει με τις ενισχυσεις που εχουν παρει...

Ανώνυμος είπε...

Η υποβάθμιση από την Μoodys θα ρίξει τις τράπεζες

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-moodys------2010061424476/