sofokleous.gr Για περισσότερο από ένα μήνα επιμένουμε να υπογραμμίζουμε μία υποβόσκουσα τάση που θέλει το ελληνικό χρηματοπιστικό ρίσκο να αυξάνεται σταθερά, με τις τιμές επιτοκίων των ομολόγων και CDS να κινούνται επικύνδινα προς τα επίπεδα που είχαν πριν την ψήφιση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Στις τελευταίες ημέρες έχουμε επισημάνει μία αύξηση της ταχύτητας αυτής της τάσης, η οποία ξεκίνησε, ιδιαίτερα, μετά την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody's. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας η Ελλάδα ανέβηκε από την 3η θέση στη 2η θέση στη λίστα με τις περισσότερο πιθανές προς πτώχευση χώρες, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών απογειώθηκαν, σπρώχνοντας το επιτόκιο του 10ετούς πάνω ακόμη και από το 11%.
Την Τετάρτη, η κατάσταση αυτή κλιμακώθηκε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί και πάλι στην 1η θέση μεταξύ των πιθανότερων προς πτώχευση κρατών, με την υπολογιζόμενη με βάση τα CDS πιθανότητα πτώχευσης της να ξεπερνά το 55%, όταν αυτή της Γερμανίας είναι 3,99%.
Η είδηση για επερχόμενη πτώχευση της Wind Hellas σύμφωνα με ανάλυση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, αλλά και η πρόβλεψη Ευρωπαϊων ιθυνόντων πως η Ελλάδα είναι πιθανό να ζητήσει δεύτερο πακέτο στήριξης, αυτή τη φορά για τον τραπεζικό της κλάδο, έχουν αυξήσει τις χρηματοπιστωτικές πιέσεις σε επίπεδα τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν νέα ρεκόρ.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και με τις προβλέψεις για την πορεία τραπεζών όπως η Εμπορική να γίνονται ολοένα και πιο απαισιόδοξες, το ΧΑ δέχτηκε πιέσεις εκ νέου, ενώ η σκιά που έχει απλωθεί από πάνω του από τον Οκτώβριο και μετά δε δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Από την μέχρι τώρα εικόνα του τραπεζικού κλάδου προκύπτει ότι οι ξένοι μειώνουν την έκθεση τους σε ελληνικές τράπεζες.
10 σχόλια:
Εμείς το παρακολουθούμε.
Δεν ξεχνάμε.
Εχθες τα spread πήγαν από 69 σε 769 η κεντρική τράπεζα αγοράζει συνεχώς άχρηστα χαρτιά από δικές μας τράπεζες, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αγοράζει μετά με τη σειρά της αυτά που μόλις αγόρασε η δική μας κεντρική για να καταλήξουν στον καταστροφέα εγγράφων.
Το θέμα το υποβαθμίζουν τα μέσα παραπληροφόρησης και υποταγής του νου κατ' εντολήν της κυβέρνησης, η οποία έχει δώσει γραμμή: πήραμε το δάνειο, ανακτούμε αξιοπιστία και φεύγουμε από την υποβάθμιση.
Φυσικά μικροοικονομικά και η τελευταία γιαγιά στο χωριό ξέρει ότι δεν ξεχρεώνει κανείς ποτέ με δάνειο πάνω σε άλλο δάνειο, ούτε είναι δυνατόν να ανακτηθεί η αξιοπιστία έτσι.
Την καλημέρα μου
@αλλενακι
Η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες έχει στεγνώσει και θα αναγκαστούν να μην αναχρηματοδοτούν επιχειρήσεις. Όταν από τα 10 που χρωστάς σου ανανεωσουν τα 9 ή τα 9,5, έρχεται βίαιο και αδιαπραγμάτευτο τέλος, εκτός αν κάνεις το ίδιο σε πελάτες και προμηθευτές. Όσο "αναπτυξιακό" είναι το πολλαπαλασιαστικό εφέ της πίστωσης, άλλο τόσο αρνητικό θα είναι αυτό που θα συμβεί σίγουρα και νομοτελειακά στην αγορά.
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/591242/Article.aspx
η αρχή,αν και δενόθηκε σημασία
Είναι ξεκάθαρο ότι από την στιγμή που η Ελλάδα χαρακτηρίζεται junks υπάρχουν επενδυτές που υποχρεωτικά απο το καταστατικο τους πρέπει να πωλήσουν ελληνικά ομόλογα.Ούτε και έγινε τίποτα με τον Τρισέ τελικά.
Καλημέρα σας
http://www.capital.gr/news.asp?id=997697
Της άθλιες και αψυχολόγητες δημοσιές «δηλώσεις» του ΓΑΠ ..πληρώνει δυστυχώς ο ελληνικός λαός …ως πότε
Οχι τοσο αψυχολογητες,φοβαμαι.Οταν θελει ειναι καυστικος.
τα παιδιά τώρα τρώνε ..με δέκα μασέλες
Σύμφωνα με το Bloomberg (15/6) «η πτώση του ευρώ σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων ετών σημαίνει ότι τα Καναδικά δολάρια (βλέπε π.χ. ΓΑΠ,Παχτας κλπ )και τα Ελβετικά φράγκα(βλέπε π.χ.Αγγελοπουλου) σημειώνουν μερίδια ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων καθώς οι επενδυτές δραπετεύουν από την αναταραχή στην αγορά του κυβερνητικού χρέους της Ευρώπης.»
Ολοκληρωνεται το πλανο niko...
"Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα επιδιώξουν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος παρέχοντας ευελιξία στην Ελλάδα με τον εξής τρόπο.
Το χρέος κινείται λίγο πάνω από 300 δις ευρώ στην Ελλάδα.
Με τις ανανεώσεις δημοπρασιών το χρέος από 300 δις ευρώ που βρίσκεται στην αγορά θα έχει διαμορφωθεί σε 340 δις ευρώ εκ των οποίων όμως τα 100 δις ευρώ θα προέρχονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δηλαδή θα έχουν απομείνει τα επόμενα δύο χρόνια 240 δις ευρώ στην αγορά.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 35 δις ευρώ ελληνικό χρέος μέσω των παρεμβάσεων και δυνητικά μπορεί να αγοράσει άλλα 35 δις ευρώ από τους επενδυτές που υποχρεωτικά θα πωλήσουν λόγω καταστατικού καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχασαν το investment grade και χαρακτηρίζονται junks.
Έτσι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ελέγχει δυνητικά έως 20% του χρέους της Ελλάδος.
Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ και το ΔΝΤ με την ΕΕ θα μπορέσουν να ελέγχουν το 45% με 50% του ελληνικού χρέους.
Αν μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους θα έχει από την μια πλευρά ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ άρα ουσιαστικά ένα συνομιλητή και από την άλλη άλλους επενδυτές.
Όμως ακόμη και αν δεν προχωρήσει σε κλασική αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης η ΕΚΤ συγκεντρώνοντας ελληνικό χρέος προχωράει σε ιδιότυπη αναδιάρθρωση.
Όταν οι επενδυτές πουλάνε με απώλεια του αρχικού επενδεδυμένου κεφαλαίου στην ΕΚΤ πρόκειται για μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση.
Το χρέος της χώρας με τον ένα ή άλλο τρόπο αναδιαρθρώνεται και είναι θέμα χρόνο να ολοκληρωθεί μια προαποφασισμένη διαδικασία."
http://www.bankingnews.gr/
Αυτοί από μικρά παιδιά βλεπε π.χ. ΓΑΠ ,Σημιτης ,Παχτας κλπ ..έμαθαν να γλύφουν γλυφητζουρια ...η όπως θες πέστα ..εμείς τι φταίμε ..ως λαός..
Δημοσίευση σχολίου