kathimerini.gr
Η 13η ώρα σήμανε για την Ελλάδα
Του Kevin Featherstone
Την εβδομάδα που πέρασε, σήμανε για την Ελλάδα η 13η ώρα, η ενδεκάτη έχει προ πολλού περάσει. Είναι η ώρα της αβεβαιότητας και της ομολογίας της αποτυχίας. Λίγα γνωρίζουμε για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Δεν γνωρίζουμε καν αν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να βγει από την Ευρωζώνη. Οι διεθνείς αγορές έχουν -φαίνεται- πειστεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, είτε εντός των επόμενων μηνών, είτε, το πολύ, μέχρι του χρόνου. Οι αναλυτές στο City του Λονδίνου εκτιμούν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια φέτος, 60 δισ. του χρόνου και 56 δισ. το 2012. Με αυτό το δεδομένο, στα γραφεία των «hedge fund» δεν διερωτώνται πλέον αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά πότε θα το κάνει.
Υπό μία έννοια μάλιστα, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Μετά την υποβάθμιση των ομολόγων της στην κατηγορία των «σκουπιδιών», η χώρα έχει επί της ουσίας αποκλειστεί από τις αγορές. Το επταετές ομόλογο των πέντε δισεκατομμυρίων που εξέδωσε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, ήδη έχει προκαλέσει ζημιές 22% στους αγοραστές του. Επομένως, όλοι μιλάνε πια για το διαβόητο «κούρεμα», με το οποίο οι ζημιές ίσως να περιοριστούν.
Η κρίση ρίζωσε στην Αθήνα, αλλά θέριεψε λόγω της συμπεριφοράς του Βερολίνου. Η συμπεριφορά της καγκελαρίου Μέρκελ υπήρξε ακατανόητη. Φαίνεται ότι σκοπός της ήταν να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι «αποτυχημένο κράτος», το οποίο πρέπει να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη και να ξαναχτιστεί από την αρχή - και μάλιστα εν μια νυκτί, εάν αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, ποτέ δεν ξεκαθάρισε μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένη να πιέσει τους Ελληνες. Μολονότι αποδέχθηκε τελικά να δώσει χείρα βοηθείας, η κυβέρνησή της φαίνεται να αγνόησε τις αντοχές των Ελλήνων - το όριο δηλαδή μετά το οποίο θα σημειωθεί κοινωνική έκρηξη. Περιττό να αναφερθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ξεπεραστεί αυτό το όριο. Οι παλινωδίες της Γερμανίας φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα προτιμούσε στο εξής μία πολύ μικρότερη Ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναλογίζεται και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα. Με άλλα λόγια, ουδέποτε, τα τελευταία εξήντα χρόνια, δεν ήταν πιο ασαφής και πιο στενόμυαλος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Γερμανίας..............
Είναι πλέον καιρός για νέες ιδέες. Ενα άλλο σωστό μέτρο θα ήταν η ίδρυση πραγματικά ανεξάρτητης Ελεγκτικής Επιτροπής του Προϋπολογισμού, η οποία θα μελετά αν ο Ελληνας φορολογούμενος παίρνει πίσω σε παροχές όσα δίνει για φόρους και η οποία θα υποδεικνύει τομείς όπου γίνεται σπατάλη πόρων.
.....................
Χριστέ μου.Αυτός ο Φήδερ...στοουν δεν πήγε για σύμβουλος της κυβέρνησης;Έχω την εντύπωση οτι διαβάζουμε το "χρονικό ενός πραναγγελθέντος θανάτου".
Νέες ιδέες,τελειωμένες δουλειές μάλλον.
7 σχόλια:
Kαλημέρα, καλοκαιράκι σήμερα. Υπέροχη ελληνική φύση, σκίνα, ζουζουνάκια, αεράκι, κυκλάμινα, χαμόμηλάκι.
Το καλοκαίρι οι ανάγκες και τα έξοδα μειώνονται.
Αυτος ο Φεδερστοουν έχει δίκιο στο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αν τα χρήματα των ελληνων φορολογουμένων τους επιστρέφονται με τη μορφή σωστών παροχών, σαν αυτές που απολαμβάνουν οι πολίτες στα άλλα κράτη.
Με δυο λόγια πληρώνουμε και σκοτωνόμαστε στις λακούβες των δρόμων.
Επίσης μας λέει καθαρά ότι η ξένη κατοχή του ΔΝΤ δε χρειαζόταν αφού ουσιαστικά έχετε χρεωκοπήσει.
@αλλενάκι
@αλλενακι καλημερα
Ειναι σαν προαναγγελει επισης καποια πραγματα.Αυτο το Institute for Fiscal Studies ακουγεται σαν Νεα Κυβερνηση.
Λες; Μάλλον για εσωτερικός οργανισμός σε κάθε χώρα ακούγεται.Βέβαια τίποτα δεν αποκλείεται, όσα συρτάρια υπάρχουν στα υπουργεία άλλες τόσες προτάσεις κρύβουν μέσα.
@αλλενάκι
Γειά σου Ζάχαρη
Στόουντ έπρεπε να γράψεις. χο χο
Το παιχνίδι είναι στημένο.
@γεια σου Ορεστιε.
Μα φυσικα ειναι στημενο.Τωρα επιτροπες ελεγκτικες καπακι με το πακετο;Πρωτα θα ελεγχουν εμας,θα λογοδοτουν στην ΕΕ και στο IMF,αφου σε αυτους χρωσταμε.Να μια προισταμενη αρχη κεντρικη!
Τι χειροτερο απο το να χρωστας.
Επιστημονικη φαντασια;
Ζαχαρη, το 1984 υποτίθεται ότι δεν ήταν μάνιουαλ. Ήταν μυθιστόρημα. Οι αιώνιοι έφηβοι τα μπέρδεψαν πάλι. Μην σε ζαλίζω με τα περί σοσιαλισμού, που είναι απολυταρχική ιδεολογία και επιθυμεί τέτοιου είδους πρακτικές.
@ Ορεστιε
Ο σοσιαλισμος μπορει να ειναι αυτο που λες.Ο ΓΑΠ τι σχεση εχει με τον σοσιαλισμο;
Τον κληρονομησε απο τον μπαμπα του;Χα!
Δημοσίευση σχολίου