να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και να πληρώσει από 25 έως 50 σεντς ανά δολάριο αξίας των ομολόγων της και με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσει να μειώσει το χρέος της σε καλύτερα επίπεδα.
"Η χρεοκοπία θα βοηθήσει ώστε να κλείσει η διαρροή. Η διάσωση, αυτήν τη στιγμή, δεν έχει κανένα νόημα για μένα", τόνισε ο κ. Mobius σε δηλώσεις του στο Bloomberg
.................
Συνεπώς το πακέτο διάσωσης μόνο προβλήματα στη ζήτηση και στίς τσέπες θα φέρει.Ανάσα για τις ξένες τράπεζες.
Τους θεσμικούς μπορείς να τους φεσώσεις, δάνεια σε κράτη όμως;Άν πάρουμε τόσα δανεικά μετά απο 3 χρόνια, θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε μια αναδιοργάνωση του χρέους μας. Και ενώ σήμερα εμείς τους έχουμε στο χέρι, μετά από 3 χρόνια, αυτοί θα έχουν στο χέρι...
Ο Πρωθυπουργός αγόρασε καινούργιο ποδήλατο...
Ο Πρωθυπουργός μας τρέχει πάνω-κάτω, προφανώς.
9 σχόλια:
Τα παραλέει με το 20-50%. Δεν πρέπει και δεν χρειάζεται.
Κατ' αρχάς, πρέπει να πάει πακέττο.
1. Επιμήκυνση ληκτοτήτων, χωρίς μείωση παρούσας αξίας (αλλά απαραίτητη για βιωσιμότητα του σχεδίου αναδιάρθρωσης)
2. "Διαγραφή" που όμως δεν θα την πούμε "διαγραφή", αλλά "αναπροσαρμογή ονομαστικού επιτοκίου" για ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου. Θα μειωθεί η παρούσα αξία του κατά 20-30% χωρίς όμως να γίνει πρωτοσέλιδο.
3. Σχέδιο εξυπηρέτησης τοκοχρεωλυσίων (συγγνώμη αλλά δεν έχω spellcheck) από βιώσιμη αύξηση εσόδων και πώληση παγίων (ας πούμε πώληση δημόσιας γής, με δικαίωμα προτίμησης σε Έλληνες.
4. Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. -40% Κεντρική, 60% ΟΤΑ, και 20% ΔΕΚΟ.
Φίλη Ζάχαρη, αυτό θα έπρεπε να κάνει είτε Ο ΚΚ είτε ο GAP, αλλά δεν είχαν όρ_εις. Οι αναδιαρθρώσεις είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην "χρηματοδότηση" (finance το λένε νομίζω) και οι ελάχιστες παραπάνω συμβουλές τιμολογούνται περίπου $2.000.000 μπροστά, + 3-4% επί της μείωσης του υπολοίπου, + έξοδα και ίσως μηνιαία αποζημίωση.
Το ΔΝΤ, αυτά τα καταλαβαίνει, αλλά δεν το ενδιαφέρουν. Η Goldman και η Lazard τα ξέρουν απ' έξω και τα κάνουν για breakfast. Οι Έλληνες είμαστε πουλημένοι ημιμαθείς και αξιοι της μοίρας μας.
Να το πάρεις και να το μοιράσεις άφοβα αυτό το σχόλιο, χαιρετισμούς από την εικονική πραγματικότητα. To "τ." στο όνομά μου σημαίνει "τύπου", όπως λέμε "τύπου φέτας"
Ο κάθε ένας από αυτούς μιλάει βάσει της οικονομικής σχολής στην οποία ας πούμε ότι ανήκει.
Πάντως ειναι γεγονός ότι το χρέος αυτό είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, με τη σημερινή μη παραγωγή. Από ένα σημείο και μετά σε όλα τα δάνεια οι δόσεις αποπληρωμής εξυπηρετούν μόνο τα χρεωλύσια.
Διαφορετικά οι τράπεζες δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.
Το ΔΝΤ εξάλλου ποτέ δεν έχασε τα λεφτά του σε όποια χώρα και αν επένέβη, κατά δήλωση του Στρος Καν.
Είχαν πολλές λύσεις να επιλέξουν, με γερά νομικά ερείσματα. Επέλεξαν την υποδούλωση.
Θα μας στραγγίζουν στον αιώνα τον άπαντα αν δεν το πολεμήσουμε.
@αλλενάκι
1. Αλλιώς θα συμπεριφερθεί το ΔΝΤ αν έχει απέναντί του σοβαρούς και αλλιώς ασόβαρους.
2. Κάποια διαγραφή είναι σχεδόν επιβεβλημένη (το ζητάνε και οι ...Γερμανοί) και είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις Τράπεζες (εκτός αν την σερβίρεις σε λύση πακέτο) γιατί τις χτυπάει στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, εκεί που πονάνε.
3. Όλο το πλάνο πρέπει να βασίζεται σε βιωσιμότητα ταμειακών ροών. Εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς να πεθάνεις τον ασθενή. Η διαπραγματευση με τις Τράπεζες ΠΑΝΤΑ πρέπει να γίνεται με γνώμονα την βιωσιμότητα του εγχειρήματος (αυτό νοιάζει τις τράπεζες) και του ασθενή (αυτό νοιάζει εμάς)
4. Δεν υπάρχει "πολτική" σε αναδιαρθρώσεις (και ο Rohatyn ήταν νομίζω με τους (φρίκη) Δημοκρατικούς). Η μόνη "πολιτική" είναι (α) βιωσιμότητα και (β) καθολική συμμετοχή, δήλαδή πρέπει να ζημιωθούν ΟΛΟΙ. Μονομερής ζημιά καθιστά το εγχείρημα άδικο, ή μη αποδεκτό και επομένως μη βιώσιμο. Ναι, η ρύθμιση πρέπει να είναι δίκαιη. Και αποδεκτή. Δεν σηκώνει"έξυπνους". Βέβαια, παντού υπάρχουν προνομιούχοι. Οι έχοντες υποθήκες, εξασφαλίσεις, λεόντιες συμβάσεις... αυτοί.
Ενώ καταλαβαίνω το "να πολεμήσουμε", μπορεί και να είναι lose-lose (και δεν είμαι ο ...Μητσοτάκης). Να σε καθοδηγήσω στον πόλεμο; Πρέπει να ζητήσουμε βιώσιμη και δίκαιη ρύθμιση. Έτσι, το lose-lose, ακόμα κι αν δεν γίνει win-win, γίνεται λιγότερο "lose". Το καταστροφικό σενάριο είναι το win-lose. Μάντεψε που θα είμαστε εμείς.
Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση (λέει ο τ. Felix Rohatyn
Λες οι Πασόκοι να καταλαβάινουν εφαρμογές game theory σε ρυθμίσεις χρεωκοπημένων κρατών? χαχαχα!
Θυμάσαι έναν Πολεμαρχάκη που φιγούραρε με τον ΓΑΠ? Αυτός καταλαβαίνει το πρώτο, αλλά αμφιβάλω αν καταλαβαίνει το δεύτερο. Βαρειά η καλογερική των τ. Felix Rohatyn
@ αλλενακι
Το ΔΝΤ ισως χασει τωρα τα λεφτα του.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/579431/ArticleFTgr.aspx
γεια σου Rohatyn
Δεν πουλαμε γη και ...υδωρ.Μονο χρεος.
Λέγε με Felix...
Δεν αγοράζω, ούτε κάνω μεσητείες. Απλά παρουσιάζω σενάριο ελαχιστοποίησης ζημιάς, βασισμένο σε λογική που είναι μέν ξένη στην χώρα μας, αλλά είναι λογική (αμερικάνικη, αλλά λογική).
Στην Ευρώπη δεν την έχουμε αυτή την λογική, γιατί οι Τράπεζες δεν έχουν την φιλοσοφία (ή την νομοθεσία) διαχωρισμού των δανειακών από τις επενδυτικές δραστηριότητες και έτσι υπαγορεύουν αυτές τους όρους τους (στην περίπτωση της Ελλάδας θα το δούμε οσονούπω) χωρίς την ισομερή προάσπιση των συμφερόντων άλλων "φορέων" (συγγνώμη για την λέξη) όπως Λαός, φορολογούμενοι, Ελληνικές επιχειρήσεις. Εκτός αν πιστέυεις ότι μας προστατεύει ο ΓΑΠ.
Αν δεις αυτό
http://www.ft.com/cms/s/0/4c7c6d3e-4bdc-11df-a217-00144feab49a.html?catid=6&SID=google
θα δεις ότι οι ξένοι ήδη απεργάζονται σενάρια (η Kerin Hope είναι μια πονήρω και μισή και δεν γράφει τυχαία). Όταν οι ξένοι απεργάζονται σενάρια, ΕΛΠΙΖΩ οι δικοί μας να μην είναι ξεβράκωτοι, και η πειθαρχία είναι αυτή που περίεγραψα (και ...δεν είχα δει το άρθρο στους FT -- αλλά μια μακαρονάδα είναι πάντα μια μακαρονάδα, χαχαχα).
Θα δεις ξανά αυτό το θέμα στις μέρες που έρχονται... Είναι αναπόφευκτο. Το είπε ο Γερμανός:
http://www.businessworld.ie/livenews.htm?a=2592406
ναι Felix και στον ελληνικο τυπο
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27803147
Φοβουνται μηπως αγριεψει ο κοσμος και δεν παρουν μια...στο τελος.
Ζάχαριτσα, τώρα θα δώ τα λινκ.
Τι όμορφη χώρα έχουμε και πως θέλουν να μας την καταστρέψουν οι πάση θεού @μ@μητοι. Δε μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά.
Έλλειψη πληρότητας...
Ο ήλιος μας ευλογημένος, τα νησιά μας, τα χωράφια μας, τα λιμανάκια μας, τα εκκλησάκια μας, το αλλέγκρο του χαρακτήρα, το χαμόγελο, αυτή η "χαλαρότητα" για την οποία μας "τιμωρούν" τώρα είναι και η γοητεία μας και το DNA μας. Είναι η Αρχαία Ελληνική Δημοκρατία. Το Συμπόσιο.
Ετοιμαζόμαστε όλοι για μια διαφορετική Πρωτομαγιά ελπίζω αύριο.
@αλλενάκι
@ αλλενακι
Δεν ειμαι και πολυ αισιοδοξη για αυριο.Βλεπω τους ανρθωπους ακομα σε εσωστρεφεια.Αλλα ειμαι αισιοδοξη για την Ελλαδα.Οπως σου ειπα "κακια σκουρια δεν πιανει" στα μαρμαρα μας.
Α, οι ποιητες μας...
Δημοσίευση σχολίου