FTcom | Ελλάδα: Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ΔΝΤ:
..........
Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά (στην περίπτωση της Ελλάδα) τόσο το ΔΝΤ όσο και η ευρωζώνη δεν θα έχουν τη δυνατότητα να 'σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να παραιτηθούν' και τελικά να αποδεχτούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πολύ δε περισσότερο την εναλλακτική λύση (που μοιάζει με πυρηνικό όλεθρο) η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη.
Η απροθυμία να συμβεί κάτι τέτοιο δεν οφείλεται μόνο στην προσπάθεια να μη χαθεί η ευρωζώνη, οφείλεται και στο γεγονός ότι τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα την έχουν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, όμως, το να παραμείνει το ΔΝΤ εμπλεκόμενο σε μία αδιέξοδη κατάσταση επαναφέρει στο επίκεντρο ένα από τα παλιά επιχειρήματα κατηγορίας ενάντια στο ταμείο: ότι ουσιαστικά αυτό που το ενδιαφέρει είναι να σώσει τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν εκτεθεί σε μία χώρα και όχι την ίδια τη χώρα.
Ο μεγάλος κίνδυνος για το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα είναι η όλη συμμετοχή του να μετατραπεί σε διαχείριση κρίσης ανάλογων απωλειών με τον… πόλεμο του Βιετνάμ.
"Τελικώς, ποια είναι η έξοδος διαφυγής για το ταμείο;", αναρωτιέται ο κ. Rogoff πρώην οικονομολόγος του ταμείου και προσθέτει πως "όπως όλα δείχνουν, είναι σχετικά εύκολο να εμπλακεί σε έναν μηχανισμό διάσωσης, αλλά είναι πολύ δύσκολο να απεμπλακεί από αυτόν".
____________
Βιετνάμ; Εκει δεν την πατήσανε οι Αμερικανοί;
Πρός το παρόν άν μιλάμε για παιχνίδι μου φαίνεται οτι οι ΗΠΑ κερδίζουν την Ευρώπη.Εκτός άν το παιχνίδι είναι σικέ.Επίσης τα παιχνίδια στα Βαλκάνια έχουν μάταιο και επικίνδυνο χαρακτήρα από ότι θυμάμαι από το σχολείο..
4 σχόλια:
Πίστεψε κανείς ότι η υπερβολική ρευστότητα θα μάζευε τον αντίκτυπο της κρίσης του 2008;
Tα πολλά λεφτά, το 1929, δεν χάθηκαν το 29, αλλά 2 χρόνια αργότερα. Τώρα θα πάνε να φτιάξουν διηπειρωτικές συμφωνίες, μεταξύ αυτών που έχουν τα παραγωγικά και στρατιωτικά προσόντα να επιζήσουν, και για τους υπόλοιπους ο θεός βοηθός. Από τό καλοκαίρι του 2008, γράφεται Ιστορία. Και γραφεται ακόμα.
@αμμοδυτη
Συμφωνω.Ο Δεκεμβριος ηταν επισης σταθμος με "καποιο" τροπο.
Τα Βαλκάνια πάλι θα υποφέρουν με τους "Δημοκρατικούς". Τίποτε δεν σταματά την αποσύνθεση.
@ορεστιε
Παντως με τον εναν η αλλο τροπο τρωγονατι στην περιοχη.Γενικα αυτο δεν βγαινει σε καλο...
Δημοσίευση σχολίου