14 Απρ 2010

Μέλλον


 
Capital Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge και ιδρυτής του βρετανικού Hedge Fund, «Guildhall Asset Management» Καρακίτσος  λέει:
"Οι τιμές των ακινήτων στην χώρα μας εκτιμάται ότι θα καταγράψουν για πολλά χρόνια ακόμη καθοδική πορεία. Θα υποχωρήσουν περισσότερο από 10%.
- Παρότι οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα ακίνητα “κρατούν” ακόμη;
Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει καθώς λόγω των πολλών φόρων που έχουν συσσωρευτεί στα ακίνητα, τα οποία πλέον δύσκολα εκμισθώνονται, οι ιδιοκτήτες τους θεωρείται αναμενόμενο ότι θα επιδιώξουν να τα ξεφορτωθούν."

Αλλαγή κοινωνικών ισοροπιών και κωδικών. Έλληνας χωρίς κεραμμίδι πάνω απο το κεφάλι του ,η προίκα της κόρης του, της νύφης του κτλ.Ένας κόσμος που στηρίχθηκε οικονομικά μετα τον πόλεμο στην ιδιοκτησία,μέσα από την αντιπαροχή ανατρέπεται.Δέν θυμάμαι ποτέ να χάνουν την αξία τους τα ακίνητα.Ούτε η σιγουριά και οι προοπτικές που έδιναν στούς ιδιοκτήτες.Άν και τελικά έγινε ζημιά γιατί πολλοί προτιμούσαν να επενδύσουν σε αυτά παρά να επιχειρήσουν.
Αυτή η αναδιανομή μπορεί,αν γίνει τελικά,να ταιριάξει καλά μέ το τέλος της μεταπολίτευσης.Όχι των εργολάβων βέβαια...

6 σχόλια:

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Πρόκειται για Αντισεισάχθια. Είναι εύκολο να δημιουργηθεί ευρεία υπερχρέωση. Αρκεί να διαθέτει κάποιος υπέρογκη πλασματική ρευστότητα και να έχει ιδιοποιηθεί το κράτος. Ο Σόλων φέρνει κολοτούμπες στον παράδεισο, αντικρίζοντας τους νέους δουλεμπόρους. Για ποια νεοφεουδαρχία μιλάνε;

Ζάχαρη είπε...

Ειναι παντως περιεργο που κρατησε τοσο καιρο αυτη η κατασταση με τα υπερκτιμημενα ακινητα στην Ελλαδα.
Ισως δειχνει ποσο μικρη ειναι η οικονομια μας για να καταστραφει.Μονο να χρωσταει μπορει...

Ανώνυμος είπε...

Όταν ξακινά κάτι στράβα δέν ισιάζει.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πρέπει να διαχωρίσουμε τη στοιχειώδη ανάγκη του ανθρώπου για "ενα δικό του κεραμίδι" από την κερδοσκοπία της γης και των ακινητων.
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

δεν είναι ανεξάρτητη η κερδοσκοπία από την "ανάγκη"για το δικό σπυ κεραμίδι.....το ένα έχει ανάγκη το άλλο και συνυπάρχουν σαν διδυμα.....αν δεν υπήρχε η "ανάγκη" δεν θα υπήρχε η μεγάλη αγορά στην οποία επάνω παίζουν οι κερδοσκόποι και οι εργολάβοι.....
από λεγόμενα γνωστού μου εργολάβου πριν ξεσπάσει η κρίση και αρχίσει το"κλάμα" (πραγματικό εν πολοίς) "εξομολογούταν" σε παρέα κρασοκατάνυξης ο΄τι τα έξοδα δεν ήταν ούτε το ένα τρίτο της τιμής πώλησης....τώρα κι οι εργολάβοι έβγαλαν μολύβια και 'εβαλαν κι αυτοί "νερό στο κρασί τους".....άσε που πολλοί είναι στα όρια .....


xrhxa

Ζάχαρη είπε...

Συμφωνω,αλλα το δικο του κεραμιδι,της κορης του ,του γυιου του που μετα το νοικιαζει κτλ.Αρχιζει λιγο η στρεβλωση.