12 Απρ 2010

πακέτο

euro2day: Ποιές οι γκρίζες ζώνες του πακέτου.

"- Το βέτο στην ενεργοποίηση του μηχανισμού παραμένει. Δηλαδή, σε περίπτωση επίσημου αιτήματος από την Ελλάδα, οι 15 εταίροι μας θα πρέπει να πειστούν ότι οι συνθήκες δικαιολογούν την ενεργοποίησή του. Υπάρχει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο την τελευταία στιγμή να πέσουν στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις από κάποια χώρα.

- Δεν διευκρινίζεται εάν η φράση ultima ratio (ύστατη λύση), που περιέχεται στο αρχικό σχέδιο απόφασης της 25ης Μαρτίου ως όρος ενεργοποίησης του μηχανισμού, εξακολουθεί να σημαίνει 'αδυναμία της χώρας να δανειστεί'. Σε αυτήν την περίπτωση ποιο είναι το ύψος των επιτοκίων της αγοράς που η ευρωζώνη θα θεωρήσει απαγορευτικό.

- Αρκετές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να περάσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

- Δεν διευκρινίζεται η συνεισφορά του ΔΝΤ. Διαρροές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τοποθετούν το ποσό για τον πρώτο χρόνο στα 10 - 15 δισεκατομμύρια ευρώ (επιπλέον των 30 δισ. της ευρωζώνης).

- Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον επίτροπο για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Olli Rehn, θα ακολουθήσει τη δική του φόρμουλα τιμολόγησης για τα δάνεια που θα χρηματοδοτήσει. Εικάζεται ότι το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 3%.

- Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος εκταμίευσης εάν και εφόσον η Ελλάδα υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης. Δηλαδή, εάν το ποσό που θα ζητήσει θα δοθεί εφάπαξ ή σταδιακά και σε δόσεις -ώστε να επιτηρείται η πρόοδος-, όπως συνηθίζει το ΔΝΤ.

- Δεν αναφέρεται τι θα γίνει με χώρες που οι ίδιες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ιταλία και το κατά πόσον έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στον μηχανισμό.

- Σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει μέχρι 30 δισ. ευρω, δεν αποσαφηνίζεται αν θα τα λάβει εξολοκλήρου από την ευρωζώνη ή αν θα λάβει τα 2/3 από την ευρωζώνη και το 1/3 από το ΔΝΤ.

- Δεν διευκρινίζεται εάν το ΔΝΤ ζητήσει δικούς του επιπλέον όρους για τη δανειοδότηση.

- Τι σημαίνει η φράση στην ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος για κοινή προσπάθεια 'συμπεριλαμβανομένου και ενός πολυετούς stand-by διακανονισμού' εάν το επιθυμεί η χώρα μας."

H πολύ χαρά βλάπτει,χρειάζεται συντηρητικότητα.Μερικοί πιά προεξοφλούν και τον πρωθυπουργό γιά τα επόμενα 10 χρόνια...Είναι επιτυχία το IMF;Γιατί τότε δεν πήγαμε απο την αρχή και με μικρότερο τόκο;Είναι επιτυχία να φορτώνεσαι ένα σκασμό χρέος για 3 χρόνια αφού απαξιωθείς σε όλες τις αγορές για τα καλά;
Mία από τις εισηγήσεις του IMF είναι και η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρός το Δημόσιο.Για αυτό ψάχνανε εδώ.Έτσι εισηγούνται άρση τού απόρρητου καταθέσεων και κατάσχεση.Ανοίγουν οι δρόμοι...

κάτι πετυχημένο:
Χαμένοι στην παράφραση της παραφροσύνης:
"Αρχίζει να θυμίζει πλέον ο κ. Παπανδρέου έναν άνθρωπο που παίζει λαϊκό λαχείο κι ύστερα κοιτάζει την κλήρωση του εθνικού."
Ναυτίλος

Walker Evans

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η φωτό είναι πολύ δυνατή.

Αυτό μας περιμένει με αυτούς που μπλέξαμε.

Ανώνυμος είπε...

Η προεξόφληση για τα 10 χρόνια που λες έγινε για να μην φανερωθεί η μεγάλη ήττα των σοσιαλιστών στην Ουγγαρία.

Ζάχαρη είπε...

Ειναι γλοιωδες στην εποχη μας και με τοση δυνατοτητα για ενημερωση που εχει ο κοσμος,να επιμενουν να μας αντιμετωπιζουν τοσο απαξιωτικα τα ΜΜΕ.Παλια υπηρχε ενας σεβασμος στην νοημοσυνη του κοσμου.Ισως υπηρχαν διαχωρισμοι και αδικιες,αλλα τοσο δουλεμα,οχι.
Οι αδειες τσεπες μιλανε καλυτερα βεβαια.

Ανώνυμος είπε...

Η κάστα του νεποτισμού και του αμοραλισμού έτσι θα μας αντιμετωπίζει αν δεν ξυπνήσουν όσοι κοιμούνται.
Ο Σαμαράς πολύ σωστά έθεσε το θέμα της ιδεολογίας. Στην σούπα όπου ζούμε ο μόνος τρόπος να αντιλληφθούμε είναι η ιδεολογική αφύπνιση.