11 Απρ 2010

μετασχηματισμός

από vlemma: "Η πλειονότητα των πολιτών παρακολουθεί έμφοβη την κατάρρευση, αλλά δεν αντιδρά ακόμη. Μαζεύεται, τραβιέται στο καβούκι της οικογένειας, αποσαθρωμένο πια κι αυτό, κρύβει το κομπόδεμα, ακούει φήμες: τυπώνουν δραχμές, θα δώσουν ομόλογα, πάρε δολάρια. Αυτό προπάντων: ο λαός πορεύεται με φήμες, διότι έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην πολιτική ηγεσία, αυτή που εξέλεξε.
...
Θαύμα δεν θα έρθει. Το θαύμα, δηλαδή την οδυνηρή μετάβαση στη νέα εποχή, μπορεί να το διαπράξει μόνο η κοινωνία μετασχηματιζόμενη, κανείς μάγος του Χάρβαρντ· με θυσίες, με κόπο, με ρήξεις· απαλλασσόμενη από το παλαιό πολιτικό σύστημα, αναδεικνύοντας νέες αντιλήψεις, νέα ήθη, νέες αξίες. Κόβοντας ξερά κλάδια, σάπιες ρίζες, περιττά βάρη, για να περισώσει τον κορμό υγιή"

Νά λοιπόν το τράβηγμα  του κόσμου στο καβούκι της οικογένειας.Όπου παραδοσιακά οι Έλληνες καταφεύγουν,και όχι άδικα.Όσοι μένουν στην επαρχία το Πάσχα διαπιστώσανε πάλι την επιστροφή πολλών στις ρίζες και την προτίμηση στα πατρικά σεντούκια. Αυτή η σχέση με την οικογένεια είναι η ελπίδα αρκετών,για να αποφύγει ο τόπος ακραίες καταστάσεις ένδειας.
Όμως όπως σωστά επισημαίνει ο κ.Ξυδάκης το καβούκι είναι αποσαθρωμένο πιά μετά από τόσες επιθέσεις από το lifestyle και όχι μόνο.Και τό σεντούκι άδειο στίς επαρχίες όπου η αγροτική παραγωγή ελαττώθηκε.Άν περιμένουν από το 'σπίτι στό χωριό' απλώς αυτό έχει πλέον πολλά ...έξοδα συντήρησης.

Ρήξεις λοιπόν αναγκαστικά με ότι ξέραμε.Και ας μή περιμένουμε τα πάντα από τους  μάγους του Χάρβαντ.Πρώτα ας αλλάξουμε εμείς.

5 σχόλια:

xrhxa είπε...

τα χωριά άδειασαν
οι μάνες και οι θειοί που μείναν πίσω πιθανώς πέθαναν
τα σπίτια έχουν ερειπωθεί....
τα χωραφάκια ρήμαξαν.......
η ελληνική επαρχία προηγήθηκε στη απαξίωση και στην μιζέρια......
ο αγρότης επίσηs......
το lifestyle έχει διώξει τις γυναίκες απ'τα χωριά...έτσι βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό κάτι σκουπιδοεκπομπές διαπόμπευσης νέων ανθρώπων στα κουραδοκάναλα......

λύπη.........

που σιγά σιγά θα γίνει θρήνος.................................

Πολίτης της Μπανανίας είπε...

Και όμως μιλάω με αρκετό κόσμο που θέλει να γυρίσει στο χωριό. Πραγματικά το θέλει αλλά δεν μπορεί γιατί δεν ξέρει τι να κάνει εκεί, δεν ξέρει την ζωή του χωριού και πως να βγάλει ένα εισόδημα. Γιατί δεν θέλουν τα παιδιά, γιατί δεν θέλει ο ένας απο τους δύο συντρόφους, γιατί δεν ξέρουν απο ζώα και γη. Ο άνθρωπος που μεγάλωσε στο άστυ δεν ξέρει πως να ζήσει σε ένα χωριό και πως να ξαναρχίσει απο την αρχή ενώ έχει κάνει μία σερμαγιά στην πόλη.

Η ταφόπλακα ξεκίνησε να πέφτει απο το 60, και οριστικοποιήθηκε το 80. Τώρα δύσκολο να γίνει κάτι. Εγώ μα τον Θεό αν μπορούσα να το κάνω, το έκανα αύριο.

Ζάχαρη είπε...

Θελουν να γυρισουν στα χωρια αλλα απο τοτε που η γεωργια απαξιωθηκε δεν ειναι ευκολα τα πραγματα.Οχι μονο για τους αγροτες αλλα και για τα υπολοιπα επαγγελματα που περιμενουν εισοδημα απο αυτους.Εξ αλλου δεν υπαρχουν πια τα κλισε με το σπιτι στο χωριο και τις κοτες.Τα εξοδα ειναι ιδια και το επιπεδο ζωης αναλογο.

Περα ομως απο την οικονομια ,εχουν αλλάξει οι κωδικες και το αξιακο συστημα στην κοινωνια.Επρεπε να γινει για να αυθηξει η καταναλωση και η αναπτυξη.Ομως στην θεση τους δεν μπηκε τιποτα.Ποιες οικογενειες μεινανε,λοιπον και κυριως με τι ειδους σχεσεις μεσα σε αυτες.
Δεν μπορω να αποφασισω αν ειναι για κακο η για καλο αλλα ολα αλλαζουν.Πρεπει να αλλαξουν.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έμεινα στην υπέροχη φωτό με το ποδηλατο αλλά δυστυχώς μου φέρνει στο νου και το δυστυχημα που έγινε στην πίστα σήμερα...
Βλέπω το εκτίμησες το zero, ηξερα οτι θα το εκτιμησεις γιατι ξερεις καλα οικονομικα, εχει κοντα στους 10 εκ. αναγνωστες περα, το διαβάζω πάνω από χρόνο, έχει φοβερό χιούμορ ο Tyler και η Marla, και απιστευτες οικονομικές γνώσεις, έχουν προσπαθήσει να το κατεβάσουν αρκετες φορες τα μεγαλα τηλεοπτικα μεσα εκει, γιατι πρωτοστατησε στο ξεφλουδιασμα του ρολου της G... και αλλων.
Oι δικοι μας εδω τωρα το ανακαλυψαν και το εχουν κανει κατι σαν ευαγγελιο...

χα χα χα

Ζάχαρη είπε...

Η φωτο με το ποδηλατο ειναι του Λαρισαιου φωτογραφου Τλουπα.Ειναι το΄60 στην περιοχη που γεννηθηκα...Μαλλον σπανια φωτογραφια και προχωρημενης οπτικης για τα δεδομενα...