"Επί περισσότερο από ένα μήνα, το ζήτημα της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έρχεται στο προσκήνιο, απομακρύνεται και επανέρχεται ως επιλογή.
Δείτε την χρονική εξέλιξη των ενδείξεων, των προσεγγίσεων και των απομακρύνσεων, στην υπόθεση της ενδεχόμενης προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αυτή περιγράφεται μέσα από την ειδησεογραφία των πρακτορείων Reuters και Bloomberg. Η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών έγινε σε άρθρο της Isabella Kaminska που δημοσιεύθηκε σήμερα στο δημοφιλές site Alphaville του Financial Times:
11 Φεβρουαρίου (Reuters): Το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι έτοιμο να παράσχει 'τεχνική βοήθεια' στην Ελλάδα.
15 Φεβρουαρίου (Reuters): Η Γερμανία απορρίπτει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.
20 Φεβρουαρίου (Reuters): Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αντί της προσφυγής της στο ΔΝΤ.
22 Φεβρουαρίου (Reuters): Το ΔΝΤ αποστέλλει εκπρόσωπό του στην Ελλάδα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
23 Φεβρουαρίου (Reuters): Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει ότι 'η Ελλάδα, πρέπει να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της'
26 Φεβρουαρίου (Reuters): Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιλύσει μόνη της τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να βοηθήσει.
1 Μαρτίου (Reuters): Ο γερμανός οικονομολόγος Otmar Issing υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ.
3 Μαρτίου (Reuters): Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ανησυχεί για την έλλειψη κοινής θέσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3 Μαρτίου (Bloomberg): Ο έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε ότι 'εάν οι αγορές, λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς, δεν αντιδράσουν όπως θα θέλαμε, τότε η τελική λύση θα είναι το ΔΝΤ'. (Άρθρο του Bloomberg που σχολιάζει αυτή τη δήλωση).
7 Μαρτίου (Reuters): Η Γαλλία υπόσχεται βοήθεια, μέσω της Ευρωζώνης, εάν χρειασθεί.
8 Μαρτίου (Bloomberg) : Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται λύσεις, παρόμοιες του ΔΝΤ.
8 Μαρτίου (Reuters): Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν σε υποστήριξη ενός σχεδίου διάσωσης, το οποίο θα εισάγει τη νομισματική ένωση σε μία νέα φάση.
11 Μαρτίου (Reuters): Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης κ. Jean Claude Juncker, αναφέρει ότι πάρα πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τη δημιουργία ενός ΕΝΤ παραμένουν αναπάντητες.
12 Μαρτίου (Reuters): Ο υπ' αριθμόν 2 αξιωματούχος του ΔΝΤ κ. Lipsky ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές αποσαφήνισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να χειρισθεί το πρόβλημά της χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ.
15 Μαρτίου (Reuters): Οι υπουργοί Οικονομικών των 16 χωρών της Ευρωζώνης, συμφώνησαν να κινητοποιήσουν οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά δε δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιό τους.
15 Μαρτίου (Reuters): Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Ε.Ε. δεν υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με το πρόβλημα της Ελλάδας.
17 Μαρτίου (Bloomberg): Η Ελλάδα διατηρεί την επιλογή του ΔΝΤ, καθώς η κα Μέρκελ επιβάλλει την προσοχή της Ε.Ε. στη σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια.
17 Μαρτίου (Bloomberg): Εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελαρίου κας Μέρκελ ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει τον κύριο ρόλο στο ζήτημα της Ελλάδας.
18 Μαρτίου (Reuters): Ο κ. Παπανδρέου, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να επιτύχει τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, εάν συνεχίσει να δανείζεται με τα επιτόκια της αγοράς.
18 Μαρτίου (Reuters): Ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρει ότι επιθυμεί τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ.
Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν σαφέστατα τις παλινωδίες και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνον στο βασικό ζήτημα της προστασίας ενός μέλους του, αλλά ακόμη και στην αδυναμία να καταλήξει σε μία απόφαση. Και, για μερικούς, το δεύτερο είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο." Capital.gr
2 σχόλια:
Bailoμετρο. Καλόοο!
Καλό βράδι και καλό Σ/Κ. Θα σου στείλω το βιολέ λογότυπο να δεις ότι το ΖΑΧΑΡΗ δεν ξεχωρίζει καθόλου. Πολύ ωραίο γίνεται το blog.
Φιλιά.
@αλλενάκι
Ευχαριστω.Θα το αλλαξω το βιολε ετσι και αλλιως.Φιλια.
Δημοσίευση σχολίου